dinsdag 12 december 2006

APS: 1,5 miljoen mensen met hiv in Oost-Europa en Centraal Azië

Dit is een origineel persbericht.

1.5 miljoen jonge mensen met hiv/aids in OostEuropa en Centraal AziëToronto/Amsterdam/Moskou 15 augustus 2006 - XVI Internationale AIDS Conferentie Deskundigen en internationale organisaties schatten dat het aantal jonge mensen methiv/aids in Oost-Europa en Centraal Azië momenteel niet ver verwijderd is van de 1.5miljoen.

De recente aandacht voor hiv/aids van president Vladimir Poetin en andere wereldleiderstijdens de G-8 in Rusland is verheugend, maar er is meer nodig om een ramp af te wenden.Dit zegt de Nederlandse organisatie AIDS Foundation East-West (AFEW)(1), die actief is ophet gebied van hiv/aids preventie- en behandeling in de regio. AFEW pleit voor urgentgrootschalig actie om te voorkomen dat voor het einde van 2010, in deze regio 5-10miljoen mensen leven met hiv/aids.

Op dit moment ontwikkelt zich een aids-epidemie in ondermeer Rusland die zijn weerga nietkent; nergens ter wereld is volgens UNAIDS de groeicurve van het aantal hiv-infecties zosnel stijgend als in Rusland en de omliggende landen van de voormalige Sovjet Unie.Rusland staat aan de vooravond van een sociale-, economische- maar vooral ook humanitairecatastrofe. Een catastrofe die echter, vanwege het grote aantal problemen waarmee eenland als Rusland te kampen heeft, tot nu toe niet de prioriteit heeft gekregen die hetbehoeft.

Tijdens de recente G-8 heeft president Poetin zich expliciet uitgesproken over aids. Hijnoemde hiv/aids een 'serieus en acuut probleem' en heeft nogmaals toegezegd om een bedragdat overeenkomt met 105 miljoen dollar beschikbaar te stellen in 2006 voor de strijd tegenhiv/aids (versus 4.5 miljoen in 2005). Dit is heugelijk nieuws, maar meer is nodig. Hetis bekend dat voor adequate hulp in 2006 er 330 miljoen nodig zal zijn en in 2007, 400miljoen.

In Toronto zijn voor het eerst in de 20 jarige geschiedenis van hiv/aids velegezondheidswerkers uit Oost-Europa en Centraal Azië aanwezig. Deze professionalsverdienen ook de onvoorwaardelijke steun van Europa en Nederland. Dit in het belang vanhiv/aids-bestrijding en de sociaal-economische stabiliteit in de regio maar ook in hetbelang van de Nederlandse en Europese Volksgezondheid.

AIDS Foundation East-West(AFEW) is een Nederlandse NGO die 18 grootschalige HIV/AIDSprogramma's uitvoert in negen voormalige Sovjet Unie landen; Rusland, Oekraïne,Moldavië, Wit-Rusland, Kazakstan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië enMongolië.ANP Pers Support, het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaand bericht.ANP Pers Support is een joint venture van het ANP en PR Newswire.

http://www.perssupport.nl/Home/Persberichten/Actueel?itemId=82812&show=true

Geen opmerkingen: